Bliver du snydt af prisportalerne?

Sammenligningsportaler er forretning

Når du søger efter et nyt produkt på nettet - en vaskemaskine, en rejse eller en mobiltelefon – kan du få hjælp af en venlig digital hånd til at sortere i et væld af information og priser. Det sker ofte ved hjælp af de stadig mere populære - og stadig mere accepterede - prissammenligningsportaler.

Men er portalerne nu også altid pålidelige - eller ønskværdige for den sags skyld?

Portalerne skulle hjælpe os med at danne overblik og være vores objektive guide i jagten på det perfekte køb. Men de er ude i en svær balanceøvelse. På den ene side bryster flere af portalerne – eksempelvis Samlino.dk – sig for at være objektive og uafhængige. Men på den anden side eksisterer de kun, fordi de får provision, hvis kunden klikker på et link og foretager et køb hos en samarbejdspartners side.

Portalerne tjener altså penge på at skyde en ekstra kile ind i værdikæden mellem dig som forbruger og det firma, hvor du i sidste ende køber produktet.

I søgeresultaterne på portalerne er det langt fra alle firmaer, der er repræsenteret, og der er klare økonomiske incitamenter til at have bestemte samarbejdspartneres produkter til at ligge øverst. 

 

Svingende kvalitet

I en nylig undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk fremgår det, at det ikke er alle prisportaler, der er lige gode til at finde priser på elektronik og hårde hvidevarer. Eksempelvis viser den mindst dækkende portal kun priser fra to forhandlere, mens den mest dækkende henter fra priser fra 36 forhandlere, når du søger efter en mobiltelefon fra Samsung.

Så som forbruger er du fanget i noget af et dilemma – mængden af information på nettet er enormt. Ofte har du brug for sortering for at træffe det bedste valg. Men det er samtidigt ikke al sortering, der er lige god. 

Et spændende initiativ fra Forbrugerrådet Tænk er i den sammenhæng en frivillig mærkningsordning for prisportalerne, hvilket vil kunne hjælpe forbrugere med at se, hvilke portaler der er mest troværdige.

 

Prisportaler i krig. Google fører an

Google har flere gange været kritiseret for ikke at vise retvisende søgeresultater – blandt andet i 2015 – hvor det blev påpeget, at Googles dominans kan gå ud over dig som forbruger. Dengang kom det frem, at du først og fremmest får vist de resultater, som firmaerne bag betaler Google for at placere - eksempelvis når du søger på et fysisk produkt eller en rejse.

It-mediet Version2 har fulgt op og skriver nu, at Google har indgået et samarbejde med marketingbureauer, der driver pseudo-prisportaler, som ikke gavner forbrugerne. Konkret har Google for få måneder siden gået ud med et tilbud til marketingbureauer, som er blevet opfordret til at oprette prisportaler, mod at få klækkelige rabatter til bureauernes kunder ved køb af annoncer hos Google.

Dette træk fra Google kan ses som et svar på den meget omtalte EU- bøde, der blandt andet blev givet på baggrund af, at Google har holdt andre prisportaler som Pricerunner helt ude af Google Shopping.

 

Hvorfor er Andels.net ikke at finde på prisportaler?

Overordnet mener vi, at der primært er to ting, du bør holde dig for øje, når du bruger sammenligningsportaler:

  1. Det er langt fra sikkert, du får vist bedste produkt til bedste pris.
  2. Du er med til at styrke eksistensgrundlaget for portalerne.

Vi tager emnet op for at tydeliggøre vores stillingtagen til portalerne: Andels.net vil ikke være at finde på portalerne. For det første fordi vi mener, at det er urimeligt at styrke et unødigt mellemled, der skal have profit, og for det andet fordi det ville tage fokus fra kerneproduktet. Når vi undgår prisportalerne, kan vi i stedet spare udgiften hertil og bevare den faste lave pris på internet til vores kunder.


Har du spørgsmål til vores løsninger, så skriv gerne til os. Du er også velkommen til at se dine muligheder for at få Andels.net lige her.

Update cookies preferences