Kan gratis være dyrt?

Formentlig forbinder du ordet ’gratis’ med noget behageligt. Når noget er gratis, så skal du nemlig ikke af med en krone, og der er intet at tabe. Eller er der … ?


Jagten på internet-slutbrugerne er den seneste tid intensiveret med flere store firmaer i førertrøjen. De kontakter i stor stil boligforeninger for at tilbyde et gratis netværk – for herved at kunne sætte sig på slutbrugerne. Det kan måske være fordelagtigt for nogen at sige ja - men vi mener, at der for de fleste foreninger vil være langt flere minusser end plusser herved – ikke mindst fordi gratis, i sidste ende, kan vise sig at være dyrt.

Firmaerne tilbyder oftest et såkaldt Fiber-to-the-Home-netværk (FTTH). Det er vigtigt, at holde sig for øje, at forskellen mellem FTTH og et netværk, hvor man har brugt PDS-kabler, som sådan ikke går på kvalitet - men først og fremmest på den max. hastighed, der kan leveres. FTTH er således ikke ”bedre” end et PDS-kablet netværk. Det er blot en anden teknologi. Andels.net installerer og leverer via begge begge typer. 


Hvis foreningen ikke ejer et netværk i dag, så kan man overveje fordele og ulemper ved de forskellige netværk, gerne med os som sparringspartner.


Hvis foreningen allerede ejer et PDS-netværk, så vil der formentlig være flest fordele i ikke at få et FTTH-netværk lige nu. Ikke mindst fordi der er masser af hastighed tilbage i kablerne: Selv 5Gbit- og 10Gbit-hastigheder - der dog først introduceres lidt længere ude i fremtiden - kan leveres på de langt de fleste nuværende PDS-netværk.


Under alle omstændigheder vil det være en fordel, at gøre sig klar, hvad et ”gratis” FTTH-netværk egentlig betyder.

 

Her er et par overvejelser, man kan gøre sig ift. hastighed:


 

Her er et par overvejelser, man kan gøre sig ift. ejerskab:
Herunder er et generelt eksempel på, hvordan forbruget fordeles, hvis fire personer i en familie er online samtidig:


Enheder

Antal

Forbrug pr. enhed

Total forbrug

Personer (generelt forbrug)

4

25Mbit

100Mbit

Stationære computere

2

10Mbit

20Mbit

Bærbare computere

2

10Mbit

20Mbit

Tablets

2

10Mbit

20Mbit

Mobiltelefoner (4K)

4

25Mbit

100Mbit

Smart TV 4K

2

25Mbit

50Mbit

Xbox spilkonsol

2

10Mbit

20Mbit

Alarm

1

10Mbit

10Mbit

Kameraer

2

10Mbit

20Mbit

I alt

360Mbit


Tabellen viser, at hastigheder på 300Mbit og 400Mbit i praksis er rigeligt for de fleste af os. Skulle du alligevel være interesseret i at høre om hastigheder helt op til 2500 Mbit, er du velkommen til at kontakte os - eller til en start se nærmere på vores produkt Basic 2500 her.


Update cookies preferences